Events & Nieuws

E-Stone Batteries verruilt Amsterdam voor Arnhem

Energiestartup E-Stone Batteries heeft haar lab in Amsterdam verruild voor een bedrijfsruimte op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Daarmee treedt het bedrijf toe tot de community van Generation-E. IPKW, dat zich richt op de thema’s technologie, innovatie en duurzaamheid, krijgt er daarmee een nieuwe huurder bij die naadloos aansluit bij het innovatieve karakter van het park.

Innovatieve batterijtechnologie

E-Stone ontwikkelt een nieuwe type batterij met unieke chemie gebaseerd op ijzer en zwavel. Met E-Stone’s batterijen wordt energieopslag goedkoop, milieuvriendelijk en recyclebaar. Dit helpt de transitie naar duurzame energie versnellen. Toepassingen die E-Stone op dit moment onderzoekt, zijn elektrische fietsen, scooters, stationaire energieopslag voor zonne- en windenergie en andere stationaire toepassingen. E-Stone heeft octrooi op de technologie en is op zoek naar batterijproducenten en partijen om samen het product verder te ontwikkelen.

Van Amsterdam naar Arnhem

E-Stone heeft de technologie ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. In de afgelopen jaren opereerde het bedrijf vanuit een lab in Amsterdam. Via de partners van Generation-E kreeg het bedrijf toegang tot kapitaal, kennis en netwerk in het Gelderse innovatie-ecosysteem. E-Stone beoogt eind 2017 een klein prototype te hebben ontwikkeld. Hun doelstelling is om halverwege 2018 een eerste testbaar prototype af te kunnen leveren voor een elektrische fiets. Hierbij helpt de verhuizing naar Arnhem: “De nabijheid van andere energiestartups en energie-initiatieven biedt E-Stone de mogelijkheid toepassingen te testen in de achtertuin van de Kleefse Waard”, aldus CEO Thomas van Dijk.

Op het IPKW heeft E-Stone een deel van het voormalige kantoor- en lab van BASF betrokken. Zo kunnen zij op een goedkope manier gebruik maken van de technische infrastructuur die aanwezig was. Van Dijk: “Er zijn hier trouwens nog ruimtes vrij en we verwelkomen nieuwe start-ups graag als buren.”

Generation-E

Generation-E staat voor de nieuwe generatie van meest veelbelovende energiestartups. Het programma is een krachtenbundeling van bestaande, hoogwaardige incubatorprogramma’s voor startups in de duurzame energie. Het programma bouwt voort op het bewezen acceleratorprogramma van EIT InnoEnergy en het financieringsaanbod van PPM Oost. Verschillende founders en kennispartners bieden een unieke combinatie van netwerk, expertise en mogelijkheden voor vervolgfinanciering.

Over IPKW

Startups binnen Generation-E kunnen gebruikmaken van huisvesting en infrastructuur op Industriepark Kleefse Waard (IPKW), onderdeel van het unieke energie ecosysteem in de regio Arnhem. De afgelopen tien jaar is IPKW (her)ontwikkeld tot een samenhangende, inspirerende en duurzame hotspot waar het bedrijfsleven samenkomt met onderwijs en overheid. Een industriepark voor bedrijven in de sfeer van energie, milieu en hergebruik, samengevat onder de noemer Cleantech. Het park heeft haar eigen incubator voor startups: de Greenhouse. Daar zijn ook batterijontwikkelaars Exergy Storage en Wattsun gevestigd. De bedrijven gebruiken gezamenlijk de faciliteiten van het besloten park. Dit leidt tot synergievoordelen en aantrekkelijke besparingen.

03-10-2017

  • Deel informatie