Generation-E versterkt de samenwerking met trouwe partner Kiemt

Kiemt en Generation-E zijn al jaar en dag vrienden van elkaar, maar sinds een aantal maanden versterken de twee organisaties hun samenwerking. Kiemt, dat zich onder meer bezig houdt met start-ups en innovaties binnen de energietransitie en circulaire economie kent sinds dit voorjaar Franske van Duuren als nieuwe directeur. Haar voornaamste doel bij Kiemt is het versnellen van de transities. Wat kan deze partner voor jou als scale-up betekenen? Franske vertelt het ons.

Een duidelijke visie

Franske heeft een achtergrond als ecoloog maar heeft ook veel ervaring in bedrijfskunde en als coach. Kiemt wil namelijk de energietransitie en circulaire economie versnellen en gaan voor een betere wereld door het helpen van start-ups die die transities willen realiseren. Franske: “Enerzijds komt mijn kennis als ecoloog hier uiteraard goed van pas, omdat je moet begrijpen waar de innovaties over gaan. Anderzijds is kennis van de bedrijfskundige kant en mijn ervaring als coach ook belangrijk om start-ups op weg te helpen.” Haar brede kennis en jarenlange ervaring komen allemaal samen bij Kiemt. 

Innovaties in het hele systeem

Eerder begeleidde Kiemt vooral technische innovaties, bijvoorbeeld start-ups die zonnecellen ontwikkelden. Franske: “Nu begeleiden we steeds meer start-ups in keteninnovaties. Dat is plat gezegd het proces na de technische innovatie. Bijvoorbeeld hoe we de energie die we opwekken met zonnepanelen op de juiste manier gaan verdelen zonder dat deze energie verloren gaat. En hoe zorgen we ervoor dat mensen deze energievorm omarmen? Dan moet er iets gebeuren in het gedrag van mensen. Dat zijn weer de sociale innovaties. Deze innovaties spelen dus in het hele systeem. En dit hele systeem moet samenwerken om te zorgen dat een product of innovatie op de juiste manier gebruikt wordt.

Vinden, verbinden, versnellen, vertellen

Kiemt helpt start-ups in de beginfase van verschillende processen, samen met bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheidsinstanties. Dat doet Kiemt vooral door kennis met ze te delen en ze te koppelen aan de juiste partners om hun innovatie in goede banen te leiden. “Bij Kiemt hebben we de vier V’s: vinden, verbinden, versnellen en vertellen. We vinden partijen die van betekenis kunnen zijn voor elkaar en we hebben veel kennis van het netwerk hier in Oost-Nederland. Daarna gaan we de start-ups verbinden aan die partijen, programma’s of financiële middelen. Door te verbinden, versnellen we al die processen en daarmee de energietransitie. Als dat gelukt is, vertellen we er ook graag over.”

Een warme overdracht

Nu horen wij je denken: Kiemt is er dus meer voor start-ups in plaats van scale-ups? Dat klopt. Kiemt verzorgt vooral de begeleiding naar het scale-up traject Generation-E. Maar Kiemt is er ook voor potentiële scale-ups waarvan blijkt dat het opschalen van de onderneming nog net een stap te vroeg is. Bijvoorbeeld omdat start-ups nog stappen moeten zetten in hun businessmodel of klantpropositie. Kiemt helpt hen dit beter in te richten. Zij kunnen bij Kiemt begeleiding krijgen om zich klaar te stomen voor het scale-up traject bij Generation-E. Klopt een scale-up bij Kiemt aan die al klaar is voor Generation-E? Dan draagt Kiemt deze gelijk over.

Ga in gesprek

Franske wil als tip aan potentiële scale-ups meegeven om vooral het gesprek aan te gaan. “Zoek ondersteuning, ga naar buiten. Ga in gesprek met partijen. In Gelderland is zoveel mogelijk. Het is een paradijs voor start-ups. En wij helpen je daar graag bij