Circular Energy

Schone stroom uit Nederlands aardgas

“Het afvangen en opslaan van CO2  bij bestaande centrales op land is een kostenintensief proces. Circular Energy lost dit op door de CO2 die vrijkomt, direct terug te pompen in het gasveld."

Arnold Groot

Arnold Groot

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Circular Energy
Actief sinds: 2016
Adres: Willemsplein 5, 6811 KA Arnhem
Contactpersoon: Arnold Groot
Website: https://www.circular-energy.nl/nl/
Startup bij Generation-E sinds: 2018

Het vraagstuk

Arnold Groot, directeur van Circular Energy, werkte internationaal bij olie-gasbedrijven voordat hij zijn eigen bedrijf opstartte. “Aardgas is steeds minder populair”, vertelt Arnold. “Het gebruik van aardgas levert veel vervuiling op door de CO2 die hierbij vrijkomt. Ik dacht: kan dat niet anders?” Arnold startte samen met twee compagnons het bedrijf Circular Energy. Een bedrijf dat CO2-neutrale energie produceert uit aardgas. Een belangrijke drijfveer: bijdragen aan een schoner milieu.

De oplossing

Circular Energy wil op zee mobiele energiecentrales bouwen boven nieuwe, kleine gasvelden. Om stroom te produceren wint Circular Energy gas uit de gasvelden. De vrijkomende CO2-uitstoot pompt Circular Energy terug in het lege gasveld. Dit maakt de mobiele gascentrales op zee veel schoner dan de bestaande centrales op land. Bovendien blijft hierdoor de druk in het gasveld op peil en is bodemverzakking grotendeels verleden tijd. 

Arnold plant de locatie van zijn energiecentrales in de buurt van windparken. Hij wil zijn stroom via de kabels van nabijgelegen windparken naar land transporteren. “Windparken op zee leveren veel stroom als het waait. Maar als er geen wind staat, blijven de stroomkabels naar het vasteland onbenut. Het mooie van onze innovatie is dat we daarmee ook het stroomnet stabiliseren.”

De uitdaging

Circular Energy heeft een mooi idee voor schoon aardgas. “Onszelf hebben wij al overtuigd, nu de investeerders nog.” Want die zijn essentieel voor de kapitaalintensieve plannen. “In onze berekeningen halen we een rendement van rond de 10 procent, maar alleen als je gelooft dat we de investering goed kunnen begeleiden en de stroomprijzen niet dalen.” Arnold is per toeval bij Generation-E terechtgekomen. Dit platform is voor hem een bron van investeerders en het biedt een handig netwerk.

Een grote overwinning heeft Circulair Energy al binnen. Namelijk het verkrijgen van een patent op de injectie van COin een aardgasveld . Arnold is optimistisch over zijn innovatieve mobiele energiecentrale. “Binnen 3 jaar wordt dit een werkende installatie.”