Elygro

Warmtekrachtkoppelingen voor kleine agriculturele industrieën

Maurits Boogaard emigreerde na zijn studie Natuurkunde aan de TU Delft naar Latijns-Amerika. Hier kreeg hij de kans om een ontwikkelingsproject op te zetten, namelijk het opzetten van een faculteit Elektrotechniek op een hogeschool.

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Elygro
Opgericht: 2016
Adres: Greenhouse | Westervoortsedijk 73 | 6827 AV Arnhem
Contactpersoon: Maurits Boogaard
Lid van Generation-E sinds: 2017

Het vraagstuk

Bij terugkomst kreeg hij de mogelijkheid om op een consultantmissie in Nicaragua te gaan. Hier ontdekte Maurits dat in de koffieverwerkende industrie veel reststroom verloren gaat. “Momenteel wordt maar 12% van de energie die ontstaat tijdens het verbranden van biomassa gebruikt. De overige 88% gaat verloren. Er bestaan wel installaties die deze reststroom op een duurzame manier opvangen en hergebruiken, maar niet voor de kleinere industrieën. Daarvoor zijn de bestaande apparaten te ingewikkeld en te duur”, aldus Maurits.

De oplossing

Elygro ontwikkelt een warmtekrachtkoppeling (WKK) voor deze kleinere industrieën, waarbij de focus niet alleen op de koffie- en cacao-industrie ligt, maar op brede agriculturele toepassingen. “De warmte die ontstaat tijdens het verbranden van biomassa verdwijnt vaak via koelwater of via de lucht”, legt Maurits uit. “Door een warmtekrachtkoppeling in te zetten, is het mogelijk om warmte grotendeels nuttig te hergebruiken. Voor het drogen van koffiebonen is bijvoorbeeld warmte nodig. Tijdens het verbrandingsproces van de koffieboonschillen wordt water opgewarmd en ontstaat er stoom. Deze stoom wordt gebruikt om een generator aan te drijven die op zijn beurt elektriciteit opwekt. Hierdoor gaat er veel minder energie verloren en wordt er aanzienlijk bespaard op elektriciteit.”

De uitdaging

Voor Maurits is de drive om dit product te ontwikkelen tweeledig. “Ik wil de voedselvoorzieningsketen in de verwerkingsfase verduurzamen. We hebben het over bioproducten, terwijl in de verwerkingsfase nog met dieselgeneratoren wordt gewerkt. Dat klopt voor mijn gevoel niet”, vertelt Maurits. “Naast het duurzaamheidsaspect geeft het ook een kick om dit soort projecten in verre landen op te zetten!”

Maurits is nu bezig met het verkrijgen van financiering. En dat is nog een lastig proces. Maurits: “Je moet namelijk een eerste prototype hebben en daarmee aantonen dat het een rendabel product is. Op dit moment is er nog geen geld beschikbaar dus kan er nog niets gebouwd worden”. Dit houdt Maurits niet tegen. Momenteel is hij namelijk bezig met het overnemen van een bedrijf. Het geld wat hij hiermee verdient kan hij weer gebruiken om het eerste prototype te bouwen. In de tussentijd biedt Generation-E het netwerk om het product onder de aandacht te brengen en later als het prototype er is, de financiering.