Optixolar

De productie van zonne-energie is een erg efficiënt proces maar toch zijn er verbeteringen mogelijk. Dit omdat er gemiddeld 11% verlies optreedt wanneer het zonnepaneel warm wordt.

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Optixolar BV
Opgericht: 2013
Adres:  Greenhouse | Westervoortsedijk 73 | 6827 AV Arnhem
Contactpersoon: Simon Meijer
Lid van Generation-E sinds: 2017

Het vraagstuk

De productie van zonne-energie is een erg efficiënt proces maar toch zijn er verbeteringen mogelijk. Dit omdat er gemiddeld 11% verlies optreedt wanneer het zonnepaneel warm wordt. Optixolar wil hier verandering in brengen.” Aan het woord is Simon Meijer, CEO van Optixolar. In 2013 startte hij zijn bedrijf in aanleg om met het gebruik van optische technologie de effectiviteit van zonnecellen te verhogen. Doordat zonnecellen tegenwoordig steeds goedkoper geproduceerd kunnen worden heeft Optixolar in 2015 de focus verlegd naar het produceren van een vernieuwend en daarnaast betaalbaar product om het hitteverlies te reduceren. Simon is er van overtuigd dat de groei in het gebruik van zonnecellen vooral daar te vinden zal zijn waar de zonnekracht het hoogst is. Dit brengt volgens hem wel een uitdaging met zich mee. “Hitte heeft een nadelige werking op het rendement van zonnepanelen; namelijk een verlies van 0,5% aan vermogen bij iedere graad Celsius. Optixolar streeft daarom naar een optimale energieopbrengst door het effect van hitte op zonnepanelen te verlagen”.

De oplossing

“Een paar jaar geleden bedachten wij in Israël de eerste concepten die wij ondertussen zover doorontwikkeld hebben dat ze op grootschalige locaties uitgetest worden. De eerste resultaten zijn veelbelovend en wij hebben de potentie een gamechanger in de wereldmarkt te worden. En dat voelt toch als een jongensdroom.” De naam van deze innovatie is de ‘CoolBack’; een koelsysteem voor standaard zonnepanelen. De CoolBack komt in plaats van het frame en geeft het paneel meer stevigheid, een lagere operationele cel temperatuur en betere bescherming tegen vocht. Dat resulteert in een paneel met een langere levensduur en omdat de CoolBack het frame vervangt zijn er geen additionele kosten. “Een ogenschijnlijke eenvoudige maar uiterst innovatieve oplossing met grote impact in een bestaand product realiseren op een wereldwijde markt, dat is waar onze oplossing in de kern om draait en waar wij het verschil mee maken.”

De uitdaging

Simon kijkt de toekomst vol vertrouwen tegemoet maar hij realiseert zich ook dat een nog kleine startup in een sterk concurrerende wereldmarkt kwetsbaar is. “Als veelbelovende startup heb je veel ballen in de lucht te houden. Goede contacten en introducties in de juiste netwerken, naast snel toegang tot benodigde expertise zijn cruciaal. Met name daarom ben ik geïnteresseerd in de community van Generation-E en ben ik ook op het IPKW gevestigd. Dat heeft ook praktische voordelen omdat we wisselende behoeften hebben in gebruik van productie ruimtes en logistiek. Hier is alles wat ik nodig heb binnen handbereik.”