Sensfix

IoT asset servicetool

Voor de oorsprong van Sensfix moeten we helemaal naar India, het geboorteland van Balaji Renukumar. Zijn vader had daar een eigen bedrijf dat netwerkbeheerders hielp met het oplossen van storingen.

Henk de Hartog

Henk de Hartog

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Sensfix
Opgericht: februari 2017
Adres:  Westervoortsedijk 73, 6824 AV Arnhem
Contactpersoon: Henk de Hartog
Lid van Generation-E sinds: begin 2018

Het vraagstuk

Balaji zag dat dit vaak inefficiënt gebeurde en begon dit te analyseren. Hoe komt een melding binnen? Hoe worden storingen verholpen? Wie zijn daarbij betrokken? Hij ontwikkelde software met een zelflerend algoritme dat patronen onthoudt en berekent hoe storingen op de meest efficiënte manier kunnen worden opgelost. Sensfix was daarmee geboren. “Ik heb Balaji Renukumar leren kennen in Amsterdam”, vertelt Henk de Hartog, partner van Balaji. “Sinds twee jaar is Balaji erg actief in India, maar er is ook veel potentie voor de West-Europese markt. Ik ben gevraagd om Balaji te helpen het bedrijf te laten groeien. Dat zag ik zeker zitten. Sinds 2017 werken we samen.”

De oplossing

Sensfix levert een servicetool voor reparatie en onderhoud aan onder andere straatlantaarns en verkeerslichten, maar ook andere assets zoals het elektriciteitsnetwerk van gebouwen en verwarmings- en koelingsinstallaties. Geïntegreerde sensoren die verbonden zijn met internet zorgen ervoor dat storingen of fouten direct worden gemeld aan de dichtstbijzijnde servicelocatie. Daar kunnen technici dan direct actie ondernemen. Sensfix helpt hen daarbij zo nodig met data-acquisitie, complaint management, voorraadplanning, arbeidsplanning, reparatieplannen, servicemanagement, voorspellend onderhoud en storingsdetectie. Het meldingssysteem is bovendien met smartphone en tablet. “We zijn actief in India, Duitsland en Engeland”, licht Henk toe. “Daar monitoren we al ruim 600 assets in ruim 50 dorpen en steden. Sensfix is het eerste bedrijf dat met een computersysteem een automatische workflow kan genereren door IoT-sensoren te verbinden aan diverse assets. De eigenaar komt hier dus niet tussen. Het computersysteem legt bij voldoende data verbanden tussen bepaalde storingen, de oorzaken en de gevolgen. Hiermee voorkom je dus uiteindelijk uitval en verbetert dit de prestaties van de assets aanzienlijk.” De prestaties van Sensfix blijven niet onopgemerkt. Onlangs werd het bedrijf uitgenodigd langs te komen in Silicon Valley.

De uitdaging

Henk is altijd al erg betrokken geweest bij de regio Arnhem Nijmegen. “Het IPKW is een echte broedplaats van technologische bedrijven. Dat is voor ons interessant. We willen ons nog meer op de energiesector richten, omdat ons systeem energie-efficiëntie mogelijk maakt. Het netwerk van Generation-E is ook specifiek op dit werkveld gericht en zeer actief in deze sector. Zo hebben we toegang tot een uitgebreid kennisnetwerk waarin we met anderen kunnen sparren over bijvoorbeeld onze bedrijfsstrategie en investor readiness. Dat is precies wat we zoeken!”