Smart Trolley Grid

100% emissievrije trolleybussen

Jan Fransen (29 jaar) nam tijdens zijn HBO studie Elektrotechniek vrij plotseling het bedrijf ‘Fransen Technical Services’ van zijn vader over.

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Smart Trolley Grid
Opgericht: 2015
Adres: Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem
Contactpersoon: Jan Fransen
Lid van Generation-E sinds: 2017

Het vraagstuk

Onder Fransen Technical Services vallen nu meerdere ondernemingen. Een ervan is Smart Trolley Grid (STG). Smart grid is de verzamelnaam voor technologieën die worden ingezet om de elektriciteitsvraag beter, slimmer en duurzamer af te stemmen tussen consumenten, producenten en netbeheerders. Het idee van Smart Trolley Grid begon in Arnhem, omdat dit de enige stad in Nederland is die nog gebruikmaakt van de trolleybus. “De infrastructuur van de trolleybussen biedt veel kansen op het gebied van duurzaamheid. De bussen maken maar ongeveer 4% tot 5% van de tijd gebruik van de capaciteit”, vertelt Jan. “De overige 95% blijft onbenut. Genoeg capaciteit dus om daar leuke dingen mee te doen!”

De oplossing

STG biedt de kans om het trolleynetwerk met moderne techniek aan te passen tot een slim netwerk dat conform de stadsvisie milieuvriendelijk en efficiënt openbaar vervoer mogelijk maakt. Dit alles in samenwerking met technische specialisten, overheids- en openbaarvervoerbedrijven.

De trolleybus 2.0
De nieuwe trolleybussen hebben een EV-batterij aan boord. De bus rijdt en voelt hetzelfde, echter laadt de batterij op tijdens het rijden. Dit kan dankzij de techniek die IMC is genoemd (In Motion Charging). Een groot voordeel is dat de trolleybussen dankzij de batterij autonoom kunnen rijden, waardoor ze een grotere actieradius krijgen. Daardoor worden ook regio's buiten het trolleynetwerk emissievrij toegankelijk.

De trolley-infrastructuur
Om de trolley-infrastructuur beter te benutten, heeft STG een laadpaal ontwikkeld voor elektrische auto’s, waarvan de eerste demo op de Schuytgraaf in Arnhem. Deze laadpaal staat in directe verbinding met de bovenleiding van het trolleynetwerk, waardoor auto’s de energie direct kunnen onttrekken. Het netwerk wordt zo optimaal benut. Jan: “In de toekomst wil ik zonnepanelen invoeden via dit net maar ook openbare LED-verlichting voorzien van stroom.”

De uitdaging

“Het is altijd een uitdaging om de neuzen van iedereen richting het doel te houden. Maar ook het stuk financiering is lastig. De eerste demo’s leveren namelijk nog geen geld op. Je moet overtuigd zijn van je product anders kom je er niet”, vertelt Jan. “Generation-E biedt mij het netwerk om contact te leggen met andere ondernemers. Met hen kan ik sparren over zaken waar ik tegenaan loop. Een aantal ondernemers spreek ik regelmatig. Dat is heel fijn. Daar leer ik veel van en het houd me scherp!”