Solar Energy Booster

thermische boosters voor zonnepanelen

Solar Energy Booster ontwikkelt het zogenoemde Booster-paneel. Deze Booster kan achter standaard PV-zonnepanelen geplaatst worden waardoor het paneel dezelfde functionaliteit krijgt als een PVT-paneel.

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Solar Energy Booster
Opgericht: 2013
Adres: Marketing 37 B | 6921 RE Duiven
Contactpersoon: Jan Putman
Lid van Generation-E sinds: 2013

Het Vraagstuk

Jan Putman had jarenlang zijn eigen installatietechniekbedrijf. Als ervaren techneut daagde hij zichzelf uit en ging op zoek naar een product waar de wereld om vroeg; een product dat zou bijdragen aan een duurzame toekomst. Hij stortte zich op een idee voor de duurzame energieopwek met zonnepanelen. Na jaren van doorontwikkeling groeide dit uit tot de Solar Energy Booster.

De oplossing

Solar Energy Booster ontwikkelt het zogenoemde Booster-paneel. Deze Booster kan achter standaard PV-zonnepanelen geplaatst worden waardoor het paneel dezelfde functionaliteit krijgt als een PVT-paneel. Dit betekent dat het zonnepaneel niet alleen elektriciteit opwekt maar dat het ook de warmte van het zonnepaneel benut. "De Booster verwarmt water. In combinatie met een hittepomp kan dit water een huis verwarmen zonder dat hier gas voor gebruikt wordt", legt Jan uit. "Naast een lage gasrekening heeft dit ook een positief effect op de effectiviteit van het zonnepaneel. Wanneer een zonnepaneel een temperatuur bereikt van boven de 50 graden dan daalt de elektriciteitsopbrengst. Door warmte aan het paneel te onttrekken koelt de Solar Energy Booster het zonnepaneel waardoor deze de hele dag door optimaal presteert."

Met de Booster heeft Jan een mooi product ontwikkeld. Nu wil hij er een totaalpakket van maken. "Op dit moment werk ik aan een warmtepomp die de effectiviteit van de Solar Energy Booster nog verder vergroot. Deze pomp kan binnen en buiten geïnstalleerd worden. Bijvoorbeeld ondergronds in de tuin. Vooral in oudere gebouwen scheelt dit veel in verbouwingskosten en installatietijd." Uiteindelijk wil Jan zo een volledig systeem leveren waarbij Solar Energy Booster niet langer afhankelijk is van producten van andere partijen. "Zelfs zonder de door ons ontwikkelde warmtepomp is de Solar Energy Booster al aantrekkelijker dan een conventioneel PV- of PVT-paneel. De terugverdientijd van een PV-paneel met booster is in de meeste gevallen namelijk minder dan vijf jaar. Dat is minder dan PV- en kostbare PVT-panelen."

De uitdaging

Dat Solar Energy Booster een goed product levert, bewees Solar Energy Booster dit jaar met het winnen van de Jan Terlouw Innovatieprijs. Zelfs na dit recente succes heeft Jan nog uitdagingen te overwinnen. "Wil Solar Energy Booster competitief blijven, dan moeten we opschalen. InnoEnergy, een founder van Generation-E, ondersteunt mij daar op dit moment bij. Uiteindelijk wil ik de verkoop laten uitvoeren door partners van mijn product en meer kunnen richten op de doorontwikkeling van producten. Wanneer een mens namelijk zijn passie volgt dan is hij het meest effectief. Momenteel is de Solar energy Booster een schot in de roos maar is het dat over 5 jaar nog? Ik wil bezig zijn met dat waar de markt om vraagt en daarmee steeds voorop blijven lopen."