Time Shift energy storage

Energieopslag met 2nd use-batterijen

Voordat hij zijn eigen onderneming startte, werkte Casper Scheltinga (30) in de markt van duurzame energie. Daar leidde hij een team dat zicht richtte op afval als energiebron.

Wie, wat, waar?

Bedrijfsnaam: Time Shift energy storage
Opgericht: 2016
Adres: Greenhouse | Westervoortsedijk 73 | 6827 AV Arnhem
Contactpersoon: Casper Scheltinga
Lid van Generation-E sinds: 2016

Het vraagstuk

“In de energietransitie is er grote behoefte aan oplossingen voor de opslag van energie. De groei van elektrische voertuigen veroorzaakt uiteindelijk een groeiend aandeel afgedankte batterijen. Waarom deze afvalstroom niet inzetten voor energieopslag? Daar heb ik een concept voor bedacht. Wat me aansprak was dat het mogelijk was om een product dat bedoeld was om te vernietigen, gebruikt kon worden voor het opslaan van duurzame energie. Vorig jaar april ben ik mijn onderneming gestart. Toen kon ik zelf bepalen wat ik wilde doen en hoe ik te werk wilde gaan. ”

De oplossing

Met Time Shift Energy Storage levert Casper industriële energieopslagsystemen en bouwt hij zijn concept voor het gebruik van second-use batterijen gestaag uit. Door afgedankte lithiumbatterijen uit bijvoorbeeld auto’s te gebruiken maakt hij de perfecte match tussen afval en energie. “Lithium is in een lineair productieproces een sterk vervuilend afvalproduct. Afgedankte batterijen zijn vaak nog lang niet aan het eind van hun levensduur en met wat aanpassingen gaan ze gauw nog 5 tot 10 jaar mee.” Door het upcyclen van batterijen voorziet Time Shift zijn klanten van een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor de energieopslag. Afgedankte lithiumbatterijen zijn niet altijd de oplossing voor de klant, waardoor ook nieuwe batterijen onderdeel uitmaken van het assortiment. Daarnaast kunnen de opslagsystemen ook worden ingezet voor het opvangen van piekbelastingen en het versterken van bijvoorbeeld laadinfrastructuren. “Second-use batterijen zijn hiermee niet alleen een duurzame keuze, ze zijn ook nog breed inzetbaar”, zegt Casper overtuigd.

De uitdaging

Na een uitgebreid vergunningentraject, bijvoorbeeld voor de verwerking van de afvalproducten, zijn de eerste batterijen door de gemeente Arnhem inmiddels in gebruik genomen. Ze zijn verwerkt in een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Inmiddels bouwt hij ook aan een tweede systeem op het IPKW, die als katalysator van zijn business moet gaan gelden. “Dat wordt mijn proof of concept”, zegt hij stellig. “Daar gaat heel veel tijd in zitten. Ik vind het belangrijk om een optimaal product te ontwikkelen. Dat kan je niet overhaasten. Maar ik weet zeker dat ik met het proof of concept een grote slag kan slaan in de bekendheid van het systeem.” Generation-E biedt hem het netwerk en de specialisten om hem daarmee verder te helpen. “Daarom ben ik vaste bezoeker van de Generation-E bijeenkomsten. Daar weet ik altijd de juiste persoon te vinden die mij snel verder kan helpen.”