Energie besparing met kussens van Sit & Heat

Het was minister Jacqueline Cramer van het ministerie van VROM die hem in 2009 hoogstpersoonlijk bedankt voor zijn baanbrekende idee. De overheid wilde af van de energieslurpende terrasheaters.

Het bijzondere aan de kussens van Sit & Heat is de energie besparing. Jorg: “Als je de kussens vergelijkt met de inzet van terrasheaters levert dat al snel een besparing op van 95%. Voor horecaondernemers is dat bijvoorbeeld een heel aanlokkelijk alternatief.” Sit & Heat is nog op weg naar ‘volwassenheid’. “We zijn er nog niet”, vertelt de jonge enthousiaste ondernemer. “In de ontwikkeling blijf je sleutelen. Vooral in de wisselwerking tussen klant en product. Dat gaat niet alleen over prijs. Ook over de features, de levensduur of de stoffen. Een planning schuift daardoor snel op. Dan is een lange adem belangrijk maar ook de hulp om je heen doet ertoe. Kapitaal van investeerders staat op nummer één. Anders red je het niet. Maar ook de kennis, de begeleiding en een goed netwerk zijn onmisbaar. Ik ben daar enorm mee geholpen.”

Jorg’s tips voor aankomende startups: “Houd altijd je droom voor ogen en deel die met anderen. Daar haal je inspiratie uit. En, het klinkt misschien gek, maar zorg ervoor dat je zo snel mogelijk faalt. Dan leer je. In het begin kost dat het minste geld. Ga dus zo snel mogelijk testen en uitproberen.”

Jorg Rijkschroeff, directeur/eigenaar, Sit & Heat, Nijmegen
Website: www.sitandheat.com
Innovatie: energiezuinige verwarming in terraskussens
In ontwikkeling sinds: 2009