Pizzafinanciering, hoe doe je dat?

Ambities realiseren kost geld. Geld dat niet altijd voor het oprapen ligt. Daarom ga je als ondernemer op zoek naar financiering. Maar wat doe je als de bank niet met het gevraagde bedrag over de brug komt? Door middel van pizzafinanciering krijg je het benodigde kapitaal bij elkaar.

Verschillende partijen, verschillende belangen

Pizzafinanciering is een metafoor voor een evenwichtige financieringsmix. Je gaat daarbij op zoek naar financiering door verschillende partijen met verschillende belangen. Elke vorm van financiering stelt een punt van de pizza weer. Deze vorm van gestapeld financieren is een belangrijke ontwikkeling in de wereld van bedrijfsfinanciering. Managing consultant Siegfried Doetjes van Venntiv daarover: ”Vanuit de verstrekkende partij is spreiding van het risico de belangrijkste reden. Banken zijn bijvoorbeeld sneller bereid een krediet toe te kennen als andere partijen ook een deel van het risico willen dragen.”

Een evenwichtige financieringsmix

Sinds de economische crisis van enkele jaren terug zijn banken terughoudender met het verstrekken van een gevraagd krediet. Laat staan dat ze de gevraagde som in een keer op tafel leggen. Daarnaast wordt de financieringsfunctie door meerdere private partijen opgepakt, en neemt het belang van informal investment en crowdfunding toe. Creativiteit en aanpassingsvermogen is daarom noodzakelijk, zegt Siegfried : “Het komt steeds vaker voor dat ondernemers meerdere bronnen en financieringsvormen aanwenden om hun financiering rond te krijgen. Dit noemen we ook wel hybride financiering, financieringsmix of pizzafinanciering.”

Meer informatie over financiering

De meest voorkomende ‘pizzapunten’ staan in de figuur hierboven. In de komende weken lichten we de financieringsvormen verder toe. Nu al meer informatie? De kennispartners van Generation- E helpen bij het vinden van de juiste financieringsmix:

  • Venntiv - subsidies, overheidsleningen en tax incentives
  • Deloitte - fiscale regelingen
  • InnoEnergy - pre-seed investering
  • OostNL - vouchers, (achtergestelde) leningen en fondsen met risicokapitaal
  • Rabobank - (achtergestelde) leningen en kredieten
  • KplusV - informal investing

Meer informatie over pizzafinanciering?

Ben je geïnteresseerd in pizzafinanciering en wil je graag weten hoe je dit zelf het beste kunt aanpakken? Neem dan contact op met Siegfried Doetjes via (0)6 - 13 66 47 91 of siegfried.doetjes@venntiv.com. Ventivv is net als diverse andere kennispartners op de eerste woensdag in de maand aanwezig in de Greenhouse op het IPKW in Arnhem.