Regel je rechten!

Veel ondernemers zien legal en IP (‘Intellectual Property’) als lastig en duur. Veel ondernemers nemen niet eens de moeite om hun rechten goed vast te leggen. Als ondernemer wil je je natuurlijk vooral bezighouden met de verkoop van je product of dienst. Maar wat is het resultaat als je je legal en IP niet serieus neemt? Lizanne Jakobs van bedrijfsadviesbureau Brilliant Work geeft het antwoord aan de hand van een praktijkcase.

Buitenlandse problemen

Als bedrijfscoaches en adviseurs krijgen we wel vaker te maken met klanten die in de problemen zitten. Zo ook het geval bij een Nederlands bedrijf dat verzorgingsproducten maakte voor consumenten. Laten we het bedrijf X noemen. Het ging om een heel goed product en merk en al snel kwamen de bestellingen uit het buitenland. Na een tijdje bleek dat een van hun distributeurs het merk in de VS en Canada had vastgelegd op hun eigen naam. En hetzelfde bleek ook het geval te zijn met de domeinnamen. Op dat moment werd onze hulp ingeroepen, aangezien we veel trajecten doen met internationaal georiënteerde bedrijven.

Niks op schrift

Bedrijf X had geen contract met de distributeur, dus stond er ook nergens op schrift van wie de rechten waren. In een rechtbank was dat natuurlijk snel duidelijk geworden, maar een rechtszaak is duur, langzaam en bovendien wilden ze de distributeur niet kwijt om omzetverlies te voorkomen. Ondertussen deed de distributeur alsof ze in goed vertrouwen handelden en geschokt waren dat het Nederlandse bedrijf hun rechten terug wilde.

Onderhandelen met succes

Wij hebben toen namens bedrijf X onderhandeld. Dit was een lang en slepend proces. Ondertussen kwamen er ook bestellingen uit andere landen van nieuwe distributeurs. Hierbij hebben we gezorgd dat geen enkele bestelling werd geleverd zonder eerst een duidelijk distributiecontract. Dat was lastig voor onze klant omdat deze vooral omzet wilde binnenhalen. Toch waren ze hier na afloop heel blij mee. De bestellingen en samenwerking met de distributeurs verliepen vanaf dat moment heel vlotjes, met weinig vragen of discussie. 

Wat kun je nu leren van dit voorbeeld?

  • Zorg dat je met alle partijen waar je als bedrijf mee werkt (zoals klanten, leveranciers, distributeurs en agenten) een duidelijke overeenkomst getekend hebt. Hierin moet o.a. staan wie waarvoor verantwoordelijk is en welke rechten en plichten je hebt.
  • Registreer je domeinnamen, merken of octrooien niet alleen in Nederland, maar in alle landen waar je wil handelen of je concurrentie zit.
  • Weet je niet wat dit gaat kosten of hoe zo’n procedure werkt? Win dan professioneel advies in en maak een duidelijke afweging wat je wanneer gaat doen, afhankelijk van je budget.
  • Er is subsidie om dit soort kosten af te dekken, daar kunnen we je bij helpen.

Over Brilliant Work

Brilliant Work bestaat uit een team van bedrijfscoaches en adviseurs dat helpt met zowel de harde als de zachte kant van ondernemen. Voor zzp en mkb zijn deze trajecten vrijwel altijd met subsidie. Voor meer informatie neem contact op met Lizanne Jakobs via lizanne@brilliantwork.nl of 026 2130704. We zijn in 2019 uitgeroepen door Corporate Vision Magazine tot het beste mkb coachings- en adviesbureau van Nederland. Bekijk hier de presentatie die Brilliant Work onlangs gaf tijdens de Generation-E kennissessie 'Legal, octrooi & IP'.